Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl (2) Timechimp (3) Watch
Voor bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, de oudedagsreserve of de meewerkaftrek, geldt er een urencriterium. Dat wil zeggen dat de ondernemer moet bewijzen dat hij minstens 1.225 uren per kalenderjaar aan zijn onderneming heeft besteed. Hierop zijn er wel een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld bij zwangerschap. Door de coronacrisis hebben ondernemers echter zware klappen gekregen. Sommige ondernemingen konden niet anders dan de deuren sluiten. Andere ondernemingen zagen hun bestellingen drastisch terugvallen. Dit jaar zal de Belastingdienst echter extra coulant zijn. We leggen het een en ander voor je uit.
Ook indirecte werkzaamheden tellen mee
In de eerste plaats is het goed om te weten dat niet alleen directe werkzaamheden meetellen voor de berekening van het urencriterium. Het is dus niet omdat je zaak een poos gesloten was dat je helemaal geen werkzaamheden meer had. Gebruikte je deze periode om je administratie op orde te brengen, om een nieuwe website te maken of om je kantoor een likje verf te geven? En heb je tijd gespendeerd aan het coronaveilig maken van je zaak? Dan komen al deze indirecte werkuren in aanmerking voor het urencriterium. Je kan ze gewoon optellen met de directe werkuren. Dat is overigens niet nieuw en was altijd al zo, maar niet iedereen is zich daarvan bewust. Wel is het zo dat dergelijke indirecte werkzaamheden moeilijker aan te tonen zijn. Daarom raden wij het gebruik van een urenregistratie app al langer aan.
Versoepeling van het urencriterum
De Rijksoverheid heeft aangegeven dat het dit jaar extra coulant zal omgaan met het urencriterium. Het wil voorkomen dat ondernemers het recht op fiscale voordelen verliezen omdat ze door de coronacrisis niet aan het urencriterium konden voldoen. Daarom geldt er nu een goedkeuring voor de periode die van 1 maart 2020 tot en met 1 oktober 2020 loopt. Gedurende deze periode zal de Belastingdienst fictief aannemen dat je minstens 24 uur per week aan je onderneming hebt gewerkt, ook als dat in werkelijkheid niet het geval is. Het staat je natuurlijk wel steeds vrij om nog meer gepresteerde uren aan te tonen.
Voor ondernemers die deels arbeidsongeschikt zijn en waarvoor het urencriterium 800 uur bedraagt in plaats van 1.225 uur is er een gelijkaardige versoepeling voorzien. In dat geval wordt er aangenomen dat ze gedurende deze weken minstens 16 uur per week aan hun onderneming hebben besteed.
Voor seizoensgebonden ondernemers die gedurende deze periode in andere jaren net een piek in hun werkzaamheden hebben, denk maar aan de eventsector, geldt ten slotte een afwijking. Zij mogen in 2020 fictief het aantal uren overnemen die ze in 2019 gedurende de piekperiode presteerden. De voorwaarde is wel dat ze deze uren uit 2019 voldoende aannemelijk kunnen maken. Wie toen geen urenregistratie-app gebruikte, is nu dus het haasje.
Belang van urenregistratie-app is opnieuw bewezen
Ook in deze coronatijden is het belang van een urenregistratie-app niet te onderschatten. Er zijn extra mogelijkheden voorzien, maar wie geen urenregistratietools gebruikt kan misschien geen gebruik maken van de fiscale voordelen. En dat in deze moeilijke economische tijden. Voorkom dan ook problemen en maak gebruik van urenregistratiesoftware. Maak vandaag nog de vergelijking via deze website.
De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
Inclusief facturatie
Mobiele app
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning
Projectbeheer
Incl. mobiele versie
Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!
Geen reacties
Plaats reactieEr zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!