Hoe werkt het urencriterium voor ZZP’ers?

Leestijd: ongeveer 2 minuten 5 april 2020 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

ZZP’ers moeten aan het urencriterium voldoen om in aanmerking te komen voor diverse belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. In de praktijk betekent dit dat een ZZP’er op jaarbasis minimaal 1.225 uren aan zijn of haar bedrijf moet besteden. Zowel de indirecte als de directe werkzaamheden voor de onderneming mogen hierin worden meegeteld.

Indirecte en directe werkzaamheden tellen mee

Om aan het urencriterium van 1.225 uren per jaar te voldoen mogen zowel de indirecte als de directe werkuren worden meegeteld. Onder de indirecte werkzaamheden vallen bijvoorbeeld het volgen van cursussen, webshops, opleidingen en seminars, het netwerken en onderhouden van contacten, het bijhouden van vakliteratuur en het voeren van onderhoud aan bedrijfsmiddelen. Onder de directe werkzaamheden vallen alle werkzaamheden die verband houden met de klant, cliënt of opdrachtgever. Denk aan het uitvoeren van de opdracht, maar ook aan het voorbereiden van de opdracht en de eventuele reistijd.

Het urencriterium kent enkele uitzonderingen

Om in aanmerking te komen voor de belastingvoordelen moeten ZZP’ers dus jaarlijks aan het gestelde urencriterium voldoen. Onder reguliere omstandigheden betekent dit dat het criterium is vastgesteld op 1.225 uren. Hier zijn wel enkele uitzonderingen op. Mensen die vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering aan de slag gaan als ZZP’er hebben te maken met een verlaagd urencriterium. Zij moeten minimaal 800 uren per jaar aan het bedrijf besteden. Vrouwen die zwanger zijn en hierdoor uren werk missen mogen de gemiste uren voor een periode van 16 weken gewoon meerekenen als werkuren.

U moet de uren kunnen bewijzen

Staat er een belastingcontroleur voor de deur en vraagt deze naar het aantal uren dat u over het hele jaar gewerkt heeft? Dan is het niet voldoende om aan te geven dat u aan het urencriterium heeft voldaan. U moet dit kunnen bewijzen. Het is dus belangrijk om zo veel mogelijk ‘bewijs’ van werkuren te bewaren. Hierbij kunt u denken aan de agenda en aan facturen die u heeft verzonden, maar ook aan correspondentie en bijvoorbeeld treinkaartjes. Het is belangrijk dat tijdens een controle direct kan worden gezien of u daadwerkelijk de nodige uren gemaakt heeft. Is dit niet het geval en heeft u wel aangegeven dat u aan het urencriterium heeft voldaan? Dan kunt u een boete krijgen.

Maak gebruik van goede urenregistratie software

Wanneer u gebruik maakt van goede urenregistratie software, dan weet u zelf altijd precies hoeveel uren u heeft gewerkt, direct en indirect. Dit is natuurlijk ook heel nuttig wanneer u een controle krijgt. Kies voor betrouwbare urenregistratie software en voorkom onnodige boetes.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie