Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl (2) Timechimp (3) Watch
Om aanspraak te kunnen maken op de verschillende soorten ondernemersaftrek moet je aan het zogenaamd urencriterium voldoen. Bij arbeidsongeschiktheid gaat het om een verlaagd urencriterium. Wanneer je het werk moet onderbreken door een zwangerschap geldt er wel een uitzondering. Hieronder lees je wat je daarover moet weten.
Urencriterium en verlaagd urencriterium
Om aan het urencriterium te voldoen, gelden er twee voorwaarden. In de eerste plaats moet je meer tijd aan je onderneming hebben besteed dan aan andere werkzaamheden, bijvoorbeeld in loondienst voor een werkgever. Deze voorwaarde geldt enkel wanneer je de vijf voorgaande jaren ondernemer was. Daarnaast moet je in het kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteden, ongeacht het moment waarop je start als ondernemer. Of je nu op 1 januari of op 1 juli start als ondernemer, in beide gevallen geldt het criterium van 1.225 uur.
Voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid geldt een verlaagd urencriterium. Hier moet je 800 uur in plaats 1.225 uur aan je onderneming besteden.
Uitzondering bij onderbreking door zwangerschap
Ook wanneer je ziek wordt, blijft het urencriterium in principe gelden. Er is enkel een uitzondering voorzien voor de onderbreking door zwangerschap. Gedurende die onderbreking tellen de niet-gewerkte uren wel gewoon mee voor de berekening van het urencriterium. Voor de berekening wordt hier gedaan alsof je die uren wel gewoon zou hebben gewerkt. Daarvoor wordt gekeken naar het aantal uren dat je normaal zou hebben gewerkt. De urenregistratie van de voorgaande weken is met andere woorden bepalend om het fictief aantal uren te berekenen. Houd er ook rekening mee dat deze uitzondering enkel geldt voor een periode van 16 weken.
Welke uren tellen mee voor het urencriterium?
Voor de berekening van het urencriterium, net zoals voor het berekenen van de fictieve uren tijdens de zwangerschapsonderbreking, tellen alle uren mee die je aan je onderneming besteedt. Het gaat dus niet alleen om de aan klanten gefactureerde uren, maar bijvoorbeeld ook de tijd die je nodig hebt om je administratie bij te houden, om offertes te maken, aan je website te werken, enzovoort. Enkel de uren waarbij je beschikbaar bent voor je onderneming, maar geen werkzaamheden verricht, bijvoorbeeld de tijd waarin een loodgieter beschikbaar is voor noodoproepen maar gewoon thuis in de zetel zit, tellen daarbij niet mee.
Belang van een goede urenregistratie
Je moet het aantal gewerkte uren kunnen bewijzen. Je bent in principe vrij om dat te bewijzen hoe je wil. Kan je 1.225 gefactureerde uren aantonen? Dan zit je natuurlijk goed en veilig. Kom je er niet aan en wil je ook andere uren in rekening brengen? Dan moet je die tijd kunnen aantonen. Daarom is het gebruik van urenregistratie aangeraden. Via de urenregistratie houd je netjes al je werktijd bij en geef je aan wat je op die momenten hebt gedaan. Als je later wordt gecontroleerd, kan je netjes alles aantonen. Op basis hiervan kan je ook eenvoudig het fictief aantal gewerkte uren tijdens de zwangerschap aantonen.
Heb je nog geen urenregistratiesoftware? Vergelijk urenregistratiesoftware via onze vergelijkingstool en maak het vandaag nog in orde.
De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
Inclusief facturatie
Mobiele app
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning
Projectbeheer
Incl. mobiele versie
Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!
Geen reacties
Plaats reactieEr zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!