Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl (2) Timechimp (3) Watch
Het urencriterium is iets waar ondernemers in Nederland, met name zzp’ers, rekening mee dienen te houden. Om in aanmerking te komen voor bepaalde vormen van ondernemersaftrek, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, moet een ondernemer bewijzen dat hij of zij minimaal 1.225 uren per jaar aan het bedrijf heeft besteed. In sommige gevallen geldt er een verlaagd urencriterium. Dit urencriterium moet verzekeren dat de onderneming daadwerkelijk een substantieel deel van de tijd en inspanning van de ondernemer vergt, waardoor deze in aanmerking komt voor fiscale voordelen die bedoeld zijn om het ondernemerschap in ons land te stimuleren.
Uren die meetellen voor het urencriterium
Voor het voldoen aan het urencriterium zijn alle uren die je aan je onderneming besteedt relevant, niet alleen de direct factureerbare uren aan klanten. Dit omvat diverse activiteiten, zoals het opstellen van offertes, het verzorgen van je administratie en het ontwikkelen van je zakelijke website. Het is cruciaal dat je de bestede tijd kunt onderbouwen met documentatie, zoals agenda’s, offertes, urenregistratie en facturen. Het is verder zo dat enkel de uren meetellen waarin daadwerkelijk werkzaamheden voor de onderneming worden verricht. Uren waarin je weliswaar beschikbaar bent voor werk, maar geen concrete taken uitvoert, komen niet in aanmerking voor het urencriterium.
Opgelet: het urencriterium geldt per kalenderjaar, dus vanaf 1 januari tot en met 31 december. Het maakt daarbij niet uit wanneer je met je onderneming bent begonnen.
Uren die niet meetellen voor het urencriterium
Bepaalde uren die je als ondernemer werkt binnen een samenwerkingsverband met familieleden of huisgenoten kunnen worden uitgesloten van het urencriterium. Als je voor 70% of meer ondersteunende werkzaamheden uitvoert binnen een samenwerkingsverband dat als ongebruikelijk wordt beschouwd, tellen deze uren bijvoorbeeld niet mee. Een samenwerkingsverband wordt als ongebruikelijk gezien wanneer niet-verbonden personen dit normaal gesproken niet zouden vormen, zoals een vennootschap onder firma tussen een tandarts en een tandartsassistent. Ook als je werkt in een situatie waarin de verbonden personen wel winst genieten als ondernemer, maar jijzelf niet, tellen de uren niet mee voor het urencriterium.
Gelijkgestelde uren voor het urencriterium
Tijdens het zwangerschapsverlof kun je niet werken als ondernemer. Om te voorkomen dat dit nadelige gevolgen zou hebben voor het urencriterium, worden de uren die je normaal zou hebben gewerkt tijdens deze zestien weken gelijkgesteld aan gepresteerde uren. Hiervoor dien je het gemiddelde aantal uren die je normaal werkt per week te hanteren. Een dergelijke regeling geldt niet bij arbeidsongeschiktheid. Wel dien je dan minder uren aan te tonen (800 uur in plaats van de gebruikelijke 1.225 uur). Dit geldt niet alleen bij een Ziektewetuitkering, maar ook bij een WAZ-, een WAO-, een WIA- en een Wajong-uitkering.
Belang van urenregistratiesoftware
Een urenregistratieprogramma kan een onmisbare tool zijn voor ondernemers die aan het urencriterium willen voldoen. Deze software helpt niet alleen bij het nauwkeurig bijhouden van gewerkte uren, maar zorgt ook voor een gedocumenteerde en overzichtelijke administratie die essentieel is bij een eventuele controle door de Belastingdienst. Met functies als automatische tijdtracking, het categoriseren van verschillende soorten werkzaamheden en de mogelijkheid om gedetailleerde rapporten te genereren, biedt een urenregistratieprogramma een betrouwbare basis om te bewijzen dat je voldoet aan de gestelde urennorm.
De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
Inclusief facturatie
Mobiele app
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning
Projectbeheer
Incl. mobiele versie
Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!
Geen reacties
Plaats reactieEr zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!