De Belastingdienst informeert duidelijker over de zelfstandigenaftrek

Leestijd: ongeveer 2 minuten 11 augustus 2020 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

Er blijkt nog veel onduidelijkheid te zijn over het recht op zelfstandigenaftrek en daarom heeft de Belastingdienst dit jaar een aantal hulpteksten aan de online aangiftemodule toegevoegd. Op die manier kunnen ondernemers die zelf hun belastingaangifte doen eenvoudiger te weten komen op welke vormen van aftrek ze al dan niet recht hebben. En dat is niet onbelangrijk want zo’n 450.000 ondernemers zouden elk jaar zelf hun belastingaangifte invullen. Wij blikken even terug op de aanpassingen die werden doorgevoerd en de manier waarop de Belastingdienst over de zelfstandigenaftrek informeert.

OndernemersCheck

In de eerste plaats verwijzen de hulpteksten nadrukkelijk naar de OndernemersCheck. De OndernemersCheck helpt je om te bepalen of je voor de inkomstenbelasting een ondernemer bent. Dat is belangrijk want als ondernemer moet je de aangifte inkomstenbelasting op een andere manier invullen en zijn er natuurlijk andere aftrekmogelijkheden. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor de MKB-winstvrijstelling. De OndernemerCheck bestaat al langer en bestaat uit zo’n twintig anonieme vragen. Je vindt de ondernemerscheck op de website van de Belastingdienst.

Waarschuwing

Wanneer een ondernemer een lage omzet heeft maar toch een hoog aantal uren aan de bedrijfsactiviteiten besteedt, gaan er bij de Belastingdienst meteen alarmbellen af. De kans is dan groot dat je gebruik kan maken van aftrekposten waarbij je aan het urencriterium moet voldoen. Dat wil zeggen dat je minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming moet besteden en dat je niet meer tijd besteedt aan activiteiten in loondienst. Over dat laatste lees je alvast meer in onze blog over de zelfstandigenaftrek in loondienst.

Nieuw is dat je meteen een waarschuwing te zien krijgt zodat je toch even kijkt of je niet in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek. Volgens de Belastingdienst worden er nog elk jaar fouten gemaakt en moet de waarschuwing helpen om fouten te voorkomen.

Aangiftechecklijst

Naast bovenstaande maatregelen is er ten slotte nog steeds de aangiftechecklijst voor ondernemers. De aangiftechecklijst voor ondernemers bestaat uit zes checks die de ondernemer bekijkt vooraleer hij met de belastingaangifte start. Deze checks zijn natuurlijk altijd van een woordje uitleg voorzien.

  • Check of je aangifte moet doen als ondernemer
  • Check welke gegevens je nodig hebt voor de aangifte inkomstenbelasting
  • Check of je de inloggegevens voor Mijn Belastingdienst hebt
  • Check of je administratie op orde is
  • Check of je weet welke regelingen en aftrekposten er zijn, bv. de zelfstandigenaftrek
  • Check de regelmatig gemaakte fouten, bijvoorbeeld m.b.t. de bijtelling voor het privégebruik van de auto

Brief in de bus

Elk jaar stuurt de Belastingdienst brieven naar ondernemers die een jaaromzet aangeven van minder dan 10.000 euro. Deze ondernemers hebben zo’n lage jaaromzet dat ze waarschijnlijk niet aan het urencriterium voldoen. Deze brief waarschuwt hen daarvoor. Passen ze toch de zelfstandigenaftrek toe? Dan is de kans groot dat de fiscus het daar niet helemaal mee eens is. Desondanks kan het natuurlijk altijd dat je veel uren voor je bedrijf werkt,­ zonder dat het rechtstreeks in omzet resulteerde. Denk maar aan productontwikkeling, marketinginspanningen et cetera. In zo’n geval is het vooral belangrijk dat je goed je uren kan bewijzen. Daarom raden wij het gebruik van een urenregistratie-app aan.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Tags:

belastingdienst, urencriterium, zelfstandigenaftrek

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie