Urencriterium voor ZZP’ers; hoe dit bijhouden?

Leestijd: ongeveer 2 minuten 11 april 2020 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

ZZP’ers hebben alleen recht op zelfstandigenaftrek wanneer zij een minimaal aantal uren actief zijn voor hun bedrijf. Werk je minder dan 1.225 uur per jaar voor je onderneming? Dan heb je geen recht op zelfstandigenaftrek. Dit heeft de belastingdienst zo geregeld om ZZP’ers en freelancers aan te moedigen. Daarnaast wordt er op deze manier voorkomen dat mensen van belastingvoordelen kunnen profiteren zonder hier voldoende voor te werken. Overigens geldt er een verlaagd aantal uren, namelijk 800 uur per jaar, voor mensen die starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Urencriterium geldt ook voor het inschrijfjaar

Belangrijk om te weten is dat het urencriterium voor ieder jaar geldt waarin een ZZP’er of freelancer actief is. Het aantal uren van 1.225 staat vast en is voor ieder jaar hetzelfde, dus ook voor het inschrijfjaar. Schrijft een ZZP’er zich in augustus in bij de Kamer van Koophandel, dan moet er dus tussen augustus en het nieuwe kalenderjaar 1.225 uur gewerkt worden om over dat jaar zelfstandigenaftrek te krijgen. Hoe later in het jaar je start, hoe kleiner dus de kans dat je nog aan het vereiste aantal uren komt.

Meerekenen van directe en indirecte werkuren

Dan kan er nog onderscheid worden gemaakt tussen directe en indirecte werkuren. Beide varianten mogen worden meegeteld om aan het urencriterium te voldoen. De directe werkuren zijn de uren waarin je daadwerkelijk voor een klant, cliënt of opdrachtgever aan het werk bent. Indirecte werkuren zijn uren die je wel voor je bedrijf maakt, maar die niet bij een klant, cliënt of opdrachtgever in rekening kunnen worden gebracht. Hierbij kunt u denken aan het doen van de administratie, het volgen van workshops en het bijhouden van vakliteratuur. Uren waarin u stand-by staat, bijvoorbeeld omdat u 24/7 oproepbaar bent voor klanten, mag u niet meerekenen.

Urenregistratie software vergelijken

Wéten dat u minstens 1.225 uur in een jaar aan uw bedrijf heeft besteed is onvoldoende. U moet dit kunnen bewijzen. Het is daarom belangrijk om te werken met een goede urenregistratie, zodat u uw uren kunt overleggen tijdens een eventuele belastingcontrole. Kies voor een makkelijke en betrouwbare urenregistratie software, zodat u alles bij de hand heeft.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie