Wat zijn de regels rond werken op feestdagen?

Leestijd: ongeveer 2 minuten 25 december 2020 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

De feestdagen staan voor de deur en natuurlijk is iedereen dan graag gezellig thuis. Toch is dat niet altijd even realistisch en zullen er ook altijd een aantal mensen moeten werken op de gezelligste dagen van het jaar. Mag dit zomaar en zijn er dingen waarop je moet letten? Dat ontdek je in dit blogbericht.

Bedrijfstak-cao raadplegen

Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Nieuwjaar zijn officiële feestdagen in Nederland. In tegenstelling tot in onze buurlanden zijn er in Nederland echter geen wetten die de werkgever verplicht om de medewerkers vrij te geven op deze feestdagen. Toch wil dit niet zeggen dat de werkgever zomaar mag eisen dat een medewerker moet komen werken. In de meeste bedrijfstak-cao’s zijn er per slot van rekening bepalingen omtrent deze feestdagen opgenomen. Ook in andere gevallen moet er eerst het een en ander worden nagegaan.

In deze cao’s staat bovendien dat de werknemer recht heeft op loondoorbetaling. De voorwaarde daarvoor is wel dat de feestdag op een dag valt dat de werknemer normaal zou moeten werken. Sommige cao’s bepalen zelfs dat de werkgever een toeslag moet betalen op dergelijke feestdagen.

Afspraken in de arbeidsovereenkomst

Wanneer een onderneming niet onder een bedrijfstak-cao valt, moet er naar de arbeidsovereenkomst worden gekeken. Hierin kan bijvoorbeeld staan dat een werknemer recht heeft op een dag vrijaf. In een arbeidsovereenkomst kunnen nu eenmaal vrij afspraken worden gemaakt, op voorwaarde dat ze niet indruisen tegen de inhoud van een cao of tegen de wet. In een arbeidsovereenkomst kan dus vrij worden aangegeven op welke dagen een medewerker niet hoeft te werken. Dit kan een feestdag zijn, maar ook eender welke andere dag.

Je kan als werkgever eveneens vragen om op de feestdag een vakantiedag op te nemen. Deze verplichte vakantiedag moet wel in de arbeidsovereenkomst terug te vinden zijn en op deze dag moet de werkgever het loon doorbetalen. Dit hoeft enkel niet wanneer een werknemer ermee akkoord is dat hij geen salaris krijgt.

Geen cao of bepaling in de arbeidsovereenkomst

Wanneer er ook in de arbeidsovereenkomst niks over te lezen valt, kan een werkgever in theorie zijn werknemers verplichten om op deze feestdagen te komen werken. Toch is de gewoonte om vrijaf te krijgen sterk doorgedrongen. Een werkgever die hier onvoldoende rekening mee houdt, kan dan ook op weerstand en ongenoegen rekenen.

Als het echt nodig is om de activiteiten gaande te houden, doet een werkgever er goed aan om zich coulant op te stellen. Hij kan bijvoorbeeld werknemers vroeger laten stoppen of een beperkte personeelsbezetting hanteren.

In ieder geval is het wel belangrijk dat het niet altijd dezelfde medewerkers zijn die moeten werken op deze feestdagen. Via goede urenregistratiesoftware is het eenvoudig bij te houden hoe het er de vorige jaren aan toe ging en voor wie het nu eens tijd is om lekker te genieten van de feestdagen. Als je dat zo communiceert en alles eerlijk verloopt, is de kans groot dat er minder strubbelingen zijn. Vergelijk urenregistratiesoftware en maak het eerlijk en gemakkelijk.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Tags:

feestdagen, kerstmis, nieuwjaar

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie