Urenregistratie via gezichtsherkenning: het kan!

Leestijd: ongeveer 2 minuten 3 december 2020 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

Recent hebben we FaceClock aan de urenregistratieleveranciers toegevoegd. Bij FaceClock klokken werknemers met hun gezicht in en uit. Het is een bijzonder en innovatief concept en het is logisch dat bedrijven er nog een aantal vragen over hebben. We doen het een en ander voor je uit de doeken.

Voordelen van urenregistratie via gezichtsherkenningssoftware

Het grote voordeel is natuurlijk de eenvoud. Iedereen heeft gewoon z’n gezicht op zak, terwijl je een smartphone, tablet of tag kan vergeten. Daarnaast is het ook minder fraudegevoelig omdat pasjes kunnen worden uitgewisseld en een gezicht niet. Hierdoor heb je altijd accuraat inzicht in welke medewerkers zich op welke locatie bevinden.

Daarnaast bevat FaceClock natuurlijk ook de tools die je van de betere urenregistratie mag verwachten. Het gaat bijvoorbeeld om de mogelijkheid om op basis van het inchecken en uitchecken de gewerkte uren en overuren te

berekenen. Meer over deze mogelijkheden lees je op onze reviewpagina over FaceClock. Hier lees je ook reviews van andere gebruikers, zie je prijzen en kan je het even gratis uitproberen.

Geldige grondslag voor de verwerking van biometrische gegevens

Gezichtsherkenning wordt steeds vaker toegepast. Zelfs in voetbalstadions wordt het gebruikt. In ieder geval is hier sprake van een biometrisch gegeven. Dit wordt heel streng beschermd door de AVG, de Europese privacyregelgeving die in Nederlands recht is omgezet. Zo geeft het bijvoorbeeld aan dat er een geldige grondslag voor zo’n gegevensverwerking moet zijn. Dit brengt vaak discussies met zich mee.

Een voorbeeld waarbij zo’n gegevensverwerking geldig is, is wanneer het noodzakelijk is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er een verregaande beveiliging nodig is. Een andere manier om het uit te rollen, is op basis van de toestemming. Een bezoeker kan bijvoorbeeld de toestemming geven om zijn gezicht voor toegangsdoeleinden te verwerken en dan is het helemaal goed.

Opletten voor AVG-problemen

Ook werknemers kunnen toestemming geven voor het gebruik van gezichtsherkenningssoftware. In de app van FaceClock is daar zelfs een speciale optie voor voorzien, waarbij ze hun digitale handtekening kunnen zetten.

Hier echter kan het schoentje al eens knellen. Het grote probleem is eigenlijk dat zo’n toestemming vrij moet zijn en de rechtspraak oordeelt dat dit bij werknemers niet altijd zo is. Zij kunnen bijvoorbeeld onder druk staan van hun werkgever, vrezen dat ze een promotie mislopen als ze niet instemmen en dergelijke meer. Als je het wil introduceren, moet je hen in ieder geval echt de vrije keuze geven. Benadruk voldoende dat ze die keuze hebben. Geef de voordelen aan, maar benoem ook alternatieven. Als ze het echt niet willen en liever een pasje gebruiken, kan je hen niet zomaar dwingen. Enkel om zwaarwegende redenen, zoals beveiligingsdoeleinden, kan hiervan worden afgeweken. Maar ook dan moet er worden nagegaan of de verplichting wel proportioneel is en of er geen minder verregaande privacyschendingen mogelijk zijn.

Win vooraf informatie in

Bij het gebruik van biometrische gegevens, zoals het gezicht of de vingerafdrukken van een werknemer, zijn er altijd een aantal aandachtspunten. De AVG is heel streng en dus moet er goed worden nagedacht over de rechtsgeldigheid van zo’n systemen. Daarom raden we aan om het altijd eerst even met een jurist te bespreken. Natuurlijk staat ook de klantendienst van FaceClock klaar om je het een en ander uit te leggen.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Tags:

AVG, biometrische, gezichtsherkenningssoftware

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie