Urenregistratie kan belangrijk zijn voor de WBSO-subsidie

Leestijd: ongeveer 2 minuten 26 november 2020 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

Wie investeert in speur- en ontwikkelingswerk kan op steun van de overheid rekenen. Technische innovatie is goed voor de economie en zo ook goed voor ons allemaal. Natuurlijk krijgt niet eender welk onderzoek de nodige steun. Een goede urenregistratie is soms noodzakelijk.

Wat is de WBSO-subsidie?

De WBSO-subsidie (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale steunregeling voor R&D-projecten. Jaarlijks maakt het kabinet een budget vrij voor de WBSO en ondernemingen kunnen vervolgens een aanvraag indienen. Voor 2021 bedraagt het budget bijvoorbeeld 1.438 miljoen euro.

Met de WBSO-subsidie werden al talloze producten ontwikkeld, waaronder (dans)vloeren die energie opwekken uit voetstappen of afbreekbare visnetten van zeewier.

Voorwaarden voor de WBSO-subsidie

De WBSO-subsidie is aan te vragen voor toekomstige speur- en ontwikkelingswerken. Het kan hierbij zowel gaan om een TWO (technisch-wetenschappelijk onderzoek) als om de ontwikkeling van een eigen product, programmatuur of productieproces. Daarnaast gelden er nog een aantal extra voorwaarden:

  • Technische knelpunten bij de ontwikkeling worden zelf opgelost of er wordt gezocht naar een verklaring voor deze verschijnsels
  • Het onderzoek moet plaatsvinden binnen de EU (de gevolgen van de Brexit zijn nog niet duidelijk)
  • Je valt onder de vennootschaps- of inkomstenbelasting
  • Er moet een duidelijk verband zijn tussen de opgegeven kosten en de S&O-werkzaamheden

Urenregistratie bijhouden

Natuurlijk moet er ook worden aangetoond dat een bedrijf effectief tijd spendeert aan S&O-werkzaamheden. Voor werkgevers volstaat het om aan te tonen dat er loonheffing wordt afgedragen op werknemers die S&O-werkzaamheden uitvoeren.

Wie daarentegen onder de inkomstenbelasting valt en geen personeel heeft, moet bewijzen dat hij zelf voldoende onderzoek uitvoert. Voor deze ondernemers is het heel belangrijk om een goede urenregistratie bij te houden, want zij moeten het bewijs leveren dat ze minimaal 500 uur aan S&O-werkzaamheden besteden. Het gebruik van urenregistratiesoftware is hierbij sterk aanbevolen.

Voordeel van de WBSO-subsidie

In de praktijk houdt de WBSO in dat je korting krijgt op de loonbelasting, wat toch wel een grote kostenpost is voor ondernemers. In 2021 bedraagt de WBSO-subsidie 40% van het toerekenbare S&O-bedrag voor de eerste schijf van 350.000 euro en nadien 16%. Voor zogenaamde technostarters bedraagt de eerste schijf 50%.

Dit bedrag mag, na ontvangst van de S&O-verklaring met de loonafdracht worden verrekend. Als S&O-belastingplichtige mag je het bedrag gewoon claimen bij de aangifte inkomstenbelasting.

WBSO-aanvraag indienen

Je kan vier keer per jaar een aanvraag indienen voor een WBSO. Elk traject duurt minimaal drie en maximaal twaalf maanden. De aanvraagprocedure is dit jaar wel gewijzigd. Vroeger moest er tussen elke aanvraag een tussenmaand zitten, maar dat is nu niet meer nodig. Het aanvraagtraject blijft wel bijzonder complex en begint bij een inventarisatie en het verzamelen van relevante documenten. Na het indienen volgt er dan weer een administratief proces waarbij een goede S&O-administratie essentieel is. Voor eenmanszaken zonder personeel mag bijvoorbeeld een urenregistratie niet ontbreken.

Urenregistratiesoftware vergelijken

Ben je op zoek naar een goede oplossing met het oog op de urenregistratie voor de WBSO-subsidie? Via onze vergelijkingstool vergelijk je eenvoudig urenregistratiesoftware. Zoek een tool waarbij je verschillende projecten kan instellen en eenvoudig uren kan toewijzen aan een specifiek project. In de ideale omstandigheden kan je de gegevens ook eenvoudig exporteren. Ontdek de beste urenregistratie-app voor de WBSO-subsidie.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie