Hoe werkt de zelfstandigenaftrek als ik de AOW-leeftijd bereik?

Leestijd: ongeveer 2 minuten 27 juli 2020 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

Voor de berekening van de grootte van de zelfstandigenaftrek houdt men onder andere rekening met het al dan niet bereikt hebben van de AOW-leeftijd. Wanneer een ondernemer de AOW-leeftijd bereikt heeft, kan dat betekenen dat de zelfstandigenaftrek lager wordt. Wanneer een ondernemer van plan is om binnenkort te stoppen en van het AOW-pensioen te genieten, heeft hij mogelijk nu al geen recht meer op de zelfstandigenaftrek.

Klassieke eisen blijven van toepassing

Wanneer je de AOW-leeftijd bereikt, blijven dezelfde eisen gelden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. Zo moet je aan het urencriterium voldoen (minstens 1.225 uur aan je onderneming besteden en meer tijd aan je onderneming besteden dan aan andere activiteiten). Daarnaast is het vereist dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Bij dat laatste kan het schoentje echter wel eens knellen. Voor de inkomstenbelasting geldt er immers een continuïteitscriterium. Dat wil zeggen dat je geld en tijd stopt in het werven van nieuwe klanten en nog even wilt doorgaan met je bedrijf. Als je van plan bent om binnenkort het werk neer te leggen en nu al begint met het afbouwen van je werkzaamheden ben je waarschijnlijk geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. In dat geval kan je ook niet van de zelfstandigenaftrek genieten of kan de ongebruikte zelfstandigenaftrek van de voorbije jaren niet worden verrekend. Als je ook na de AOW-leeftijd aan de slag blijft en kan aantonen dat je voldoende geld en tijd investeert in het werven van nieuwe klanten is er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht.

Lagere zelfstandigenaftrek bij bereiken van AOW-leeftijd

Als je aan bovenstaande criteria voldoet, heb je gewoon recht op de zelfstandigenaftrek. Wel is het zo dat de zelfstandigenaftrek lager is wanneer je de AOW-leeftijd bereikt. In plaats van € 7.280 bedraagt de zelfstandigenaftrek dan € 3.640. Hiervoor hanteert men 1 januari als referentiedatum. Dat wil zeggen dat wie op 2 januari de AOW-leeftijd bereikt, dat jaar wel nog steeds maximaal van de zelfstandigenaftrek kan genieten. Pas wanneer je op 1 januari van een kalenderjaar de AOW-leeftijd hebt bereikt, wordt de zelfstandigenaftrek gehalveerd.

Wanneer heb ik de AOW-leeftijd bereikt?

Wanneer je de AOW-leeftijd bereikt, is uiteraard afhankelijk van je geboortedatum. Bovendien wordt de AOW-leeftijd aan de levensverwachting gekoppeld, waardoor de AOW-leeftijd elk jaar opnieuw kan veranderen. De AOW-leeftijd is wel steeds vijf jaar van tevoren bekend en is op dit moment bekend tot en met 2025. Voor wie geboren is na 31 december 1958 is de AOW-leeftijd nog niet bekend, maar zal deze minimaal 67 jaar bedragen.

Voor iemand die geboren is op bijvoorbeeld 1 januari 1958 wordt de AOW-leeftijd momenteel bereikt op 1 januari 2025. Dat wil zeggen dat de zelfstandigenaftrek voor deze ondernemer al in 2025 wordt gehalveerd.

Stel nu dat een ondernemer geboren is op 1 januari 1957. De AOW-leeftijd van deze ondernemer is 66 jaar en 10 maanden. Deze ondernemer bereikt de AOW-leeftijd met andere woorden op 1 november 2023. Hierdoor heeft deze ondernemer in 2023 nog steeds recht op de volledige zelfstandigenaftrek. Vanaf 2024 wordt de zelfstandigenaftrek wel gehalveerd.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Tags:

zelfstandigenaftrek

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie