Hoe werkt het verrekenen van de zelfstandigenaftrek?

Leestijd: ongeveer 2 minuten 20 juli 2020 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

Het bedrag van de zelfstandigenaftrek is steeds beperkt tot de winst voor de zelfstandigenaftrek. Bij beperkte winst of verlies kan de ondernemer de zelfstandigenaftrek dus niet (volledig) genieten. Echter, de Belastingdienst verrekent de zelfstandigenaftrek voor de komende jaren. Ook dan moet er aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Bij het overlijden van de ondernemer geldt er wel een uitzondering. Zo moet er bijvoorbeeld in het jaar van het overlijden niet aan het urencriterium zijn voldaan.

Voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek

Om van de zelfstandigenaftrek te kunnen genieten, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je ondernemer zijn, moet je minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteden en moet je meer tijd aan je onderneming besteden dan aan andere werkzaamheden. Hierop bestaan vervolgens een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor startende ondernemers of voor ondernemers die omwille van een zwangerschap de activiteiten moeten onderbreken.

Als belastingplichtige moet je zelf bewijzen dat je aan deze voorwaarden voldoet. Je moet de gepresteerde uren dan ook voldoende aannemelijk maken. Daarom is het aangeraden om urenregistratiesoftware te gebruiken. Wij ontwikkelden een vergelijkingstool voor urenregistratie-applicaties waarmee je eenvoudig een geschikte urenregistratie-applicatie vindt.

Bedrag van de zelfstandigenaftrek

Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. In 2019 bedroeg de zelfstandigenaftrek € 7.280. De zelfstandigenaftrek kan echter nooit meer bedragen dan de winst voor de ondernemersaftrek (dit geldt niet wanneer je in aanmerking komt voor de startersaftrek). Wanneer je weinig winst hebt of verlies maakt, kan je dus niet helemaal van de zelfstandigenaftrek genieten. Daarom verrekent de Belastingdienst de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek.

Verrekenen van de zelfstandigenaftrek

De niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek wordt verrekend over de volgende negen jaar. De niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek wordt dan toegepast wanneer de winst in dat jaar hoger is dan de zelfstandigenaftrek in dat jaar.

Stel bijvoorbeeld dat je in 2018 voldeed aan de voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek. Je had toen recht op een zelfstandigenaftrek van € 7.280, maar de winst voor zelfstandigenaftrek bedroeg in 2018 maar € 4.000. Hierdoor blijf je met een niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek van € 3.280 over. De winst na zelfstandigenaftrek bedraagt wel € 0. Wanneer je in 2019 opnieuw voldoet aan de voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek, heb je opnieuw recht op een zelfstandigenaftrek van € 7.280. Bedraagt de winst voor zelfstandigenaftrek dan € 10.000? Dan kan je € 2.720 (€ 10.000 – € 7.280) van de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek van 2018 gebruiken en bedraagt de winst na zelfstandigenaftrek nu € 0. Het resterende gedeelte van de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek (€ 3.280 – € 2.720 = € 560) kan je ook de komende jaren nog verrekenen.

Verrekenen bij overlijden

Om de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek te kunnen verrekenen moet je ook in het desbetreffende jaar voldoen aan de voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek. Wanneer een ondernemer tijdens de loop van het kalenderjaar overlijdt, voldoet hij mogelijk niet aan het urencriterium. Hierdoor heeft de ondernemer in principe geen recht op de verrekening van de zelfstandigenaftrek. Omdat de ondernemer overleden is, kan hij er ook de volgende jaren geen beroep op doen.

In sommige gevallen wordt de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek toch verrekend en afgetrokken van de stakingswinst. De staking van de onderneming moet dan wel het gevolg zijn van het overlijden.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Tags:

urencriterium, zelfstandigenaftrek

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie