De Wet IKK en urenregistratie in de kinderopvang: dit moet je weten

Leestijd: ongeveer 2 minuten 30 mei 2022 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

De Wet IKK (Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang) moet de kwaliteit in de kinderopvang garanderen. Daarom schrijft het onder andere voor dat kinderopvangorganisaties een pedagogisch beleidsmedewerker in dienst moeten hebben. Deze beleidsmedewerker moet een pedagogisch beleid ontwikkelen en implementeren. Daarnaast moet men jaarlijks worden gecoacht, iets waarvoor een zogeheten ‘gekwalificeerd pedagogisch coach’ wordt ingezet. De ouders en de medewerkers dienen hierover te worden geïnformeerd. Er zijn ook een aantal uren bij te houden.

Uren bijhouden in de kinderopvang

In de eerste plaats moet er per kinderopvangorganisatie minstens 50 uur per jaar worden besteed aan het ontwikkelen van een pedagogisch beleid. Daarnaast moeten de pedagogisch medewerkers voldoende worden gecoacht. De Wet IKK schrijft 10 coachinguren per fulltime formatieplaats per jaar voor. Deze coaching kan individueel gebeuren of in groep.

De kinderopvangorganisatie moet deze regels goed bewaken en zal ervoor moeten zorgen dat het kan aantonen dat het aan de regels van de Wet IKK voldoet, bijvoorbeeld met betrekking tot het aantal uren. In de praktijk zijn er grote verschillen tussen hoe kinderopvangorganisaties dit doen. Er zijn organisaties die bijvoorbeeld werken met globale coachingplanningen en er zijn andere organisaties die heel gedetailleerde overzichten opstellen, soms zelfs per medewerker en per uur. Daarbij maakt men nog vaak gebruik van spreadsheets en geeft men manueel de uren in. Dit verhoogt natuurlijk de administratieve last.

Recent is de Branchevereniging Kinderopvang (BK) hieromtrent in gesprek gegaan met de GGD GHOR Nederland, de brancheorganisatie van de GGD’en (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst) en de GHOR-bureaus (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio). Daaruit bleek dat de kinderopvangorganisaties geen zeer gedetailleerd overzicht hoeven bij te houden. Enkel als een toezichthouder gegronde twijfel heeft met betrekking tot het aantal coachinguren kan hij om meer informatie vragen. Dit kan niet zonder aanleiding of zonder enige gegronde twijfel.

Urenregistratiesoftware voor de kinderopvang

Een heel eenvoudige manier om het een en ander aan te tonen, is door te werken met urenregistratiesoftware. Daarbij geeft men de gepresteerde uren aan en welke taken men tijdens die uren uitvoerde. Meestal zal het gaan om opvangtaken, maar ook bijvoorbeeld de deelname aan coachingstrajecten kan op deze manier worden geregistreerd. Bij een latere controle kan deze informatie worden gebruikt om aan te tonen dat een kinderopvangorganisatie aan de regels voldoet.

In de praktijk zijn er een aantal aanbieders die gespecialiseerd zijn in urenregistratiesoftware voor de kinderopvang. Vaak wordt dit dan gecombineerd met andere tools, zoals personeelsplanning. Deze tools maken het plannen van personeel eenvoudiger en dragen bij aan de dienstverlening. Bij het roosteren kan er bovendien rekening worden gehouden met overuren, beschikbaarheid en personeelskosten. Dit kan een besparing van wel 25% op de administratieve lasten opleveren.

Vind eenvoudig urenregistratiesoftware voor de kinderopvang

Als je op zoek bent naar urenregistratiesoftware dat net dat tikkeltje meer kan, is het aan te raden om onze vergelijkingstool te gebruiken. Bij de keuzehulp geef je aan welke functionaliteiten jij wenst en je krijgt automatisch goede keuzes te zien. Maak nu de vergelijking en vind de urenregistratie-app die bij jouw onderneming past.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie