Zelfroosteren heeft voordelen, maar let op voor de valkuilen

Leestijd: ongeveer 2 minuten 30 november 2021 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

Zelfroosteren is een van de dingen die tegenwoordig veel aan populariteit wint. Bij het zelfroosteren kan personeel zichzelf inroosteren. Dit heeft zowel voor de werkgever als voor de werknemer een aantal voordelen. Voor de werkgever scheelt het natuurlijk veel tijd en gedoe, terwijl het ook nog eens de betrokkenheid vergroot. Voor werknemers is het eenvoudiger om een goede balans te vinden tussen werk en privé. In de praktijk blijkt dit in minder ziekteverzuim te resulteren. Toch zijn er aan het zelfroosteren ook een aantal valkuilen verbonden.

Verschillende vormen van zelfroostering

Zelfroosteren kan verschillende verschijningsvormen hebben. Een van de vormen die het vaakst voorkomt, is die waarbij er een standaard werkschema is. Dit zorgt voor continuïteit in de onderneming. Vervolgens is het binnen bepaalde grenzen mogelijk om te verschuiven of om shiften te ruilen. De autonomie is beperkt, maar het staat werknemers wel toe om binnen een aantal grenzen zelf te roosteren, terwijl de cruciale tijdsblokken nog steeds zijn ingevuld.

Een andere vorm is deze waarbij werknemers voorkeursroosters of beschikbaarheidsformulieren invullen. Ze geven dus zelf steeds opnieuw aan wanneer ze kunnen worden ingezet en daar houdt de planner rekening mee. Bij sommige organisaties geeft men dit jaarlijks door. Een werknemer kan dan bepalen dat hij elke dag iets langer werkt om woensdagnamiddag vrij te hebben. Het jaar nadien kiest hij er dan weer voor om ’s vrijdags vroeger te stoppen. Er zijn ook organisaties waarbij dit per maand of zelfs per week kan worden aangepast.

De meest verregaande vorm van zelfroosteren, is deze waarbij een werknemer zelf kan kiezen wanneer hij de uren presteert, zonder dat er bepaalde bezettingseisen worden gesteld. Hij roostert zichzelf in en houdt zich aan de beloofde uren, zodat iedereen weet wanneer hij beschikbaar is. De voorwaarde is dat het werk tijdig klaar is en de uren worden gepresteerd, maar verder geniet de werknemer alle vrijheid.

Helemaal vrij zelfroosteren kan niet

Zelfs bij de meest verregaande vorm van zelfroosteren is er geen absolute vrijheid. Er moet namelijk rekening worden gehouden met de bepalingen van de Arbeidstijdenwet. Deze wet bepaalt onder andere dat een werknemer maximaal 60 uur per week mag werken, maar daarop bestaan allerlei uitzonderingen. Over een periode van zestien weken mag er bijvoorbeeld gemiddeld maar 48 uur per week zijn gewerkt. Ook over bijvoorbeeld het maximaal aantal aaneengesloten werkuren, de rustperiodes, overwerk en nachtarbeid bestaan er wettelijke regels, net zoals voor minderjarigen en voor zwangere vrouwen. Dit maakt van het vrijelijk zelfroosteren een uitdaging, want een werknemer moet met al deze regels rekening houden. Als hij dat niet doet, is de werkgever het haasje.

Behoud de controle met goede urenregistratiesoftware

Omwille van deze valkuilen is het aan te raden om enerzijds goede afspraken te maken over wanneer er wel en niet mag worden gewerkt en wanneer het tijd is om te rusten. Anderzijds raden we aan om planningssoftware te gebruiken, waardoor je het overzicht beter behoudt en goed weet wanneer iemand al dan niet beschikbaar zal zijn.

Ten slotte is het gebruik van urenregistratiesoftware aan te raden. Met urenregistratiesoftware houd je een oogje in het zeil. Je controleert of de beloofde uren daadwerkelijk worden gepresteerd en je voorkomt dat de regels uit de Arbeidstijdenwet worden overschreden.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie