Welke soorten ondernemersaftrek zijn er?

Leestijd: ongeveer 3 minuten 13 juli 2020 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

Het urencriterium is vooral belangrijk voor de zogenaamde ondernemersaftrek, een aftrekpost op de winst als ondernemer. Het bestaat uit de zelfstandigenaftrek en eventueel ook uit een aantal verhogingen. Voor de meeste onderdelen is het vereist dat je aan het urencriterium voldoet. Het gebruik van urenregistratiesoftware is dan ook aanbevolen.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een vorm van ondernemersaftrek en geldt voor alle ondernemers die aan twee voorwaarden voldoen: ze moeten ondernemer zijn en minstens 1.225 uur per jaar aan hun onderneming besteden. De zelfstandigenaftrek is de basisondernemersaftrek die via de andere vormen van ondernemersaftrek kan worden verhoogd, maar daarbij gelden vaak strengere voorwaarden. In 2019 bedroeg de zelfstandigenaftrek € 7.280.

Startersaftrek

Een eerste verhoging van de ondernemersaftrek is de startersaftrek. De twee basisvereisten blijven hier gelden, maar daarnaast moet je natuurlijk een starter zijn. Dat wil zeggen dat je de voorgaande vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting mag zijn geweest. Je mag de startersaftrek maximaal drie keer gebruiken. Het bedrag van de startersaftrek wordt opgeteld bovenop het bedrag van de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek bedroeg in 2019 € 2.123.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid gelden dezelfde eisen als bij de gewone startersaftrek. Daarnaast moet je een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen, zoals een periodieke uitkering van een verzekering bij invaliditeit of een WAO-uitkering. De hoogte van de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid is afhankelijk van hoe vaak je de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid gebruikt. Hierbij hanteert men een referentieperiode van vijf jaar.

  • Eerste keer dat je de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid gebruikt : € 12.000
  • Tweede keer dat je de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid gebruikt: € 8.000
  • Derde keer dat je de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid gebruikt: € 4.000

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

Ook hier blijven alle klassieke eisen gelden, inclusief de verplichting om te voldoen aan het urencriterium. Daarnaast moet je een speur- en ontwikkelingswerkverklaring van RVO.nl hebben. In de speur- en ontwikkelingswerkverklaring staan alle werkzaamheden die onder speur- en ontwikkelingswerk vallen en welk bedrag je hiervoor kan aftrekken. Ten slotte moet je kunnen aantonen dat je minimaal € 500 besteedt aan erkend speur- en ontwikkelingswerk. Het goed bijhouden van de uren en het gebruik van urenregistratiesoftware is hier met andere woorden nog belangrijker.

Meewerkaftrek

Wanneer je ondernemer bent, aan het urencriterium voldoet en je fiscale partner in je onderneming werkt, kom je in aanmerking voor de meewerkaftrek. Het is dan wel vereist dat de fiscale partner minimaal 525 uur in je onderneming werkt. Bovendien mag de fiscale partner maximaal een vergoeding krijgen van € 5.000. Het bedrag van de meewerkaftrek is afhankelijk van het aantal gewerkte uren dat je zelf aannemelijk moet kunnen maken. Het gebruik van een urenregistratie-applicatie kan je hier veel opleveren.

Aantal meegewerkte uren Meewerkaftrek
525 tot en met 874 1,25% van de winst
875 tot en met 1.224 2% van de winst
1.225 tot en met 1.749 3% van de winst
1.750 of meer 4% van de winst

Stakingsaftrek

De stakingsaftrek staat los van de zelfstandigenaftrek.

Wanneer je je onderneming hebt gestaakt, bijvoorbeeld bij de verkoop van de onderneming, moet je over de stakingswinst belasting betalen. In sommige gevallen is er wel voorzien in een doorschuiffaciliteit waarbij je geen belasting moet betalen over het geheel of een deel van de stakingswinst. Dat is onder andere het geval wanneer de onderneming aan een bv wordt overgedragen.

Wanneer je belasting moet betalen over de stakingswinst, kan je de stakingswinst met de stakingsaftrek verminderen. De stakingsaftrek is gelijk aan de stakingswinst, maar beperkt tot € 3.630. Het gaat om een eenmalige vermindering die je doorheen je loopbaan als ondernemer verschillende keren kan aanspreken. Pas je nu een stakingsaftrek van € 2.000 toe, dan kan je bij een latere staking van de (nieuwe) onderneming opnieuw een stakingsaftrek van € 1.630 toepassen.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Tags:

ondernemersaftrek, urencriterium

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie