Wat is het urencriterium voor de oudedagsreserve?

Leestijd: ongeveer 2 minuten 24 augustus 2020 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting is het toegestaan om elk jaar een deel van de winst voor de oudedagsvoorziening te reserveren. Het op die manier gereserveerde deel vormt de oudedagsreserve. Op die manier betaal je nu minder belastingen over de winst, maar in feite wordt de belastingheffing gewoon uitgesteld. Dit heeft wel een voordeel voor de cashflow.

Voorwaarden voor het aanleggen van de oudedagsreserve

Om de fiscaal voordelige oudedagsreserve aan te mogen leggen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Als je in de loop van het kalenderjaar de AOW-leeftijd bereikt, mag je dus nog steeds een oudedagsreserve aanleggen.

Ten tweede is het vereist dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Deze eis heeft een aantal belangrijke gevolgen. Zo kan bijvoorbeeld een vennoot van een commanditaire vennootschap geen oudedagsreserve aanleggen (hoewel ze winst uit onderneming hebben zijn ze zelf geen ondernemer), net zoals ondernemers voor de vennootschapsbelasting.

Ten slotte moet je aan het zogenaamde urencriterium voldoen. Je moet hiervoor bewijzen dat je voldoende uren besteedt aan je onderneming.

Hoe werkt het urencriterium voor de oudedagsreserve?

Om aan het urencriterium te voldoen, moet je in het kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan je onderneming besteden. Hierop is een uitzondering voorzien voor wie het werk moet onderbreken door een zwangerschap, maar verder is dat cijfer toch heel absoluut. Zelfs als je niet op 1 januari met je onderneming start, moet je nog steeds aan minimaal 1.225 uur komen.

Ten tweede vergt het urencriterium dat je niet meer tijd besteedt aan andere werkzaamheden dan aan je eigen onderneming. Deze tweede eis is dus belangrijk voor wie tegelijkertijd ook in loondienst werkt. Hierop is er wel een uitzondering voorzien voor wie één van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer was. Starters hoeven dus niet aan de tweede eis te voldoen, maar moeten wel nog steeds 1.225 uur bewijzen.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium voor de oudedagsreserve?

Hierin is de Belastingdienst heel soepel. Niet alleen gefactureerde uren spelen een rol, maar alle tijd die je aan je onderneming besteedt en die je aannemelijk kan maken. Vanuit de rechtspraak volgt bijvoorbeeld dat niet alleen de uitvoering van een opdracht meetelt, maar ook:

  • De voorbereiding van een opdracht
  • De voorbereiding op het beginnen van een eigen zaak
  • PR-inspanningen
  • De reistijd, inclusief woon-werkverkeer
  • De administratie
  • Scholing
  • Werken aan het kantoor (bv. schoonmaken of schilderen)
  • Acquisitie
  • Marketing
  • Enzovoort

Gespendeerde uren aannemelijk maken

De uren zelf hoeven niet bewezen te worden, maar het is wel noodzakelijk om ze aannemelijk te maken. Een grondig uitgewerkte urenstaat is met andere woorden noodzakelijk. Zo’n urenstaat moet bovendien zo gedetailleerd mogelijk zijn. Noteer de activiteiten dus zo specifiek mogelijk en schrijf niet alleen “marketing” maar schrijf bijvoorbeeld “updaten van de website”. Rond tijden bovendien niet af tot op het uur maar wees concreter. Eerder ging de rechter al akkoord met kleine afrondingen, bijvoorbeeld tot op 5 minuten, maar hoe concreter je bent hoe groter de kans dat de controleur akkoord gaat met je urenstaat. Dat klinkt als veel werk maar als je een urenregistratie-app gebruikt, gaat dat heel eenvoudig.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Tags:

oudedagsreserve, urencriterium

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie