Wat is de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk?

Leestijd: ongeveer 2 minuten 5 september 2020 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

Betekenis van de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk is een ondernemersaftrek of een aftrekpost op de winst. Als een ondernemer de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk toepast, wordt de belastbare winst verminderd en moet de ondernemer dan ook minder belastingen betalen. Deze ondernemersaftrek is er voornamelijk om innovatie bij Nederlandse ondernemingen te financieren.

Voorwaarden voor de ondernemingsaftrek

Niet alle speur- en ontwikkelingswerk komt in aanmerking voor deze ondernemersaftrek. Zo moet er bijvoorbeeld een speur- en ontwikkelingsverklaring zijn. Bovendien gelden er een aantal extra eisen waaraan eerst moet voldaan zijn.

Ondernemer zijn

In de eerste plaats moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Niet iedereen is ondernemer voor de inkomstenbelasting. Wanneer er bijvoorbeeld geen ondernemersrisico is, er een beperkte winst is of er onvoldoende kapitaal is, kan dat ervoor zorgen dat de Belastingdienst oordeelt dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Dan heb je ook geen recht op de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk. Let wel op want je kan dan nog steeds ondernemer zijn voor de omzetbelasting.

Speur- en ontwikkelingsverklaring hebben

Er moet altijd een Speur- en ontwikkelingswerkverklaring van RVO.nl zijn. In de Speur- en ontwikkelingsverklaring staat welke werkzaamheden onder het speur- en ontwikkelingswerk vallen en welk bedrag je hiervoor kan aftrekken. De Speur- en ontwikkelingswerkverklaring is steeds vooraf aan te vragen voor een project in de toekomst. Het is de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) die oordeelt of het project aan de eisen voldoet. De voorwaarden verschillen van project tot project. Bij een ontwikkelingsproject moet het bijvoorbeeld verplicht om iets technisch nieuw gaan.

Voldoende uren bewijzen

Deze eis is tweeledig. Enerzijds moet je bewijzen dat je aan het urencriterium voldoet. Dat wil zeggen dat je twee zaken moet kunnen bewijzen:

Op deze algemene regel bestaat er wel een uitzondering voor wie zwanger is en daardoor het werk moet neerleggen. Voor starters die geen volledig jaar als ondernemer aan de slag zijn, is er echter geen uitzondering.

Naast het klassieke urencriterium komt er voor deze ondernemersaftrek nog een extra voorwaarde bij:

  • Je moet zelf minimaal 500 uur besteden aan het erkend speur- en ontwikkelingswerk. Enkel de werkzaamheden die bij de werkverklaring aansluiten, komen in aanmerking.

Het is met andere woorden heel belangrijk om de uren goed bij te houden. Wij raden het gebruik van een urenregistratie-app dan ook aan. Anders riskeer je het recht op de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk te verliezen. Neem geen risico en download vandaag nog een applicatie om je uren bij te houden.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Tags:

ondernemingsaftrek

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie