Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl (2) Timechimp (3) Watch
Een Nederlandse werkgever moet rekening houden met heel wat regels, ook wat de arbeidstijden betreft. Zeker bij chauffeurs is dit het geval, want hierbij gelden er ook beperkingen op de rijtijden en zijn er verplichte rusttijden. Deze regels dragen bij aan de veiligheid van de chauffeur, het welzijn van de chauffeur en de veiligheid van het wegverkeer in de brede zin. Het een en ander wordt via een tachograaf geregistreerd, maar toch is het gebruik van urenregistratiesoftware interessant. Er zijn verschillende aanbieders van urenregistratiesoftware voor chauffeurs.
Complexe rij- en rusttijdenregels
Bij het vervoer van goederen en reizigers moet er rekening worden gehouden met de rij- en rusttijden. Het gaat om een ruime set met regels, waarbij de dagelijkse rijtijd in principe niet meer mag bedragen dan 9 uur. Toch mag de chauffeur twee keer per week 10 uur rijden. Daarnaast geldt er een wekelijkse rijtijd van 56 uur en een tweewekelijkse rijtijd van 90 uur. Daarbovenop komen dan weer de regels omtrent de rusttijden. Na een rijperiode van 4 uur en 30 minuten moet de chauffeur minstens 45 minuten rust in acht nemen. Dit kan eventueel worden opgesplitst in twee onderbrekingen van minstens 15 en 30 minuten.
Om ervoor te zorgen dat deze complexe set met regels wordt nageleefd, is een tachograaf verplicht. Sinds 15 juni 2019 moet dit, althans voor voertuigen die nieuw worden ingeschreven, een slimme tachograaf zijn. Daarnaast speelt de bestuurderskaart een belangrijke rol. Op basis van de bestuurderskaart kan de werkgever steeds de rij- en rusttijdprestaties nagaan, ook wanneer een werknemer voor meerdere werkgevers werkt. Op basis hiervan kan de werkgever dan een aangepaste ritplanning opmaken.
Bovenop deze regels gelden ook de algemene regels omtrent de arbeidstijden, werken op feestdagen, nachtdiensten en overwerk. Bovendien spelen ook contractuele bepalingen een rol.
Aanbieders van urenregistratiesoftware voor chauffeurs
Hoewel er al een tachograaf aanwezig is, kan urenregistratiesoftware nog steeds nuttig zijn. Het is dan wel logisch dat de tachograaf als databron wordt gebruikt. Deze tachograaf is toch wettelijk verplicht en is bovendien betrouwbaar, want het moet regelmatig worden geijkt. Een voorbeeld van urenregistratiesoftware die tachograafgegevens gebruikt is de urenregistratiesoftware van FleetFactory. Het komt tegemoet aan het feit dat de salarisverwerking door de complexiteit van de beroepsgoederenvervoer-cao niet alleen op basis van de tachograafgegevens kan gebeuren.
De tachograafgegevens worden daarbij doorgestuurd naar de urenregistratiesoftware. Deze gegevens kunnen worden gebruikt voor de salarisverwerking. Daarnaast beschikt de urenregistratiesoftware over diverse export- en rapportagemogelijkheden. Zo kan men alle verrichte werkzaamheden per chauffeur en per periode raadplegen. Deze gegevens kunnen ook worden gebruikt voor de facturatie, bijvoorbeeld bij het doorrekenen van transportkosten.
Uiteraard is FleetFactory heus niet de enige aanbieder van urenregistratiesoftware voor chauffeurs. Er zijn ook andere aanbieders, zoals Data2Track en Logi-App. Allen bouwen ze verder op de tachograafgegevens en hebben ze nog extra functionaliteiten. Bij de Logi-App beschik je bijvoorbeeld meteen over een digitale documentenmodule, terwijl Data2Track zelfs een uitgebreide rijstijlanalyse kan uitvoeren. Eigenlijk vormt hun app dan ook een ideaal alternatief voor een dure boordcomputer.
De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
Inclusief facturatie
Mobiele app
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning
Projectbeheer
Incl. mobiele versie
Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!
Geen reacties
Plaats reactieEr zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!