Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl (2) Timechimp (3) Watch
Voor het tijdperk van de computer werd de administratie nog volledig op papier gevoerd. Er waren toen talloze schriftjes waarin je je uren kon noteren. Tegenwoordig zijn ze een beetje in onbruik geraakt, maar wettelijk gezien mag je ze zeker nog steeds bereiken. Ze hebben zelfs een aantal voordelen, maar de voordelen wegen echter niet op tegen de nadelen. Wij overlopen deze voor- en nadelen voor jou.
Uren in een schriftje noteren heeft zeker voordelen
Voor bepaalde soorten ondernemersaftrek geldt het urencriterium en moet je voldoende gewerkte uren aannemelijk maken. Hoe je dat doet? Dat staat je vrij. Je bent zelfs niet verplicht om uren te noteren, maar in de praktijk is dat om velerlei redenen wel ten stelligste aangeraden. Hoe dan ook ben je dus evenmin verplicht om je uren in Excel te noteren, laat staan dat je een betalende app moet gebruiken.
In theorie volstaat het dus dat je jouw uren in een schriftje noteert. Je kan daarvoor speciale schriftjes aankopen, maar ook een Atomaschrift volstaat. Het voordeel is alvast dat het je verder niks kost, behalve dan de prijs van het schriftje en uiteraard een balpen. Natuurlijk valt het daarbij wel op als je alles meteen in een keer schrijft (steeds dezelfde balpen, een handschrift dat moe wordt enzovoort), maar als je het goed doet kan het perfect als bewijs dienen. Gebruik dan altijd een onuitwisbare pen en geen potlood want dan kan je natuurlijk al te eenvoudig achter het een en ander aanpassen. Hoe dan ook is het beter om de uren in het schriftje te noteren dan helemaal geen uren te noteren.
Uren in een schriftje noteren heeft echter ook veel nadelen
De uren noteren in een schriftje is alvast veel omslachtiger. Je moet het schriftje bijvoorbeeld voortdurend bijhebben, net zoals een balpen. Je loopt hierdoor het risico dat je niet altijd je uren noteert, bijvoorbeeld wanneer je tijdens het weekend ineens een telefoontje krijgt van een leverancier. Daarentegen is dit bij een app wel zo genoteerd, maar zonder het schriftje moet je het dus wel onthouden tot je thuis bent. Als je dit vergeet en vervolgens niet het noodzakelijke aantal uren behaalt, is dat echt wel balen.
Ten tweede is de kans reëel dat je pas jaren later controle over de vloer krijgt. Dan moet je natuurlijk het schriftje nog bij de hand hebben. Ben je het kwijt? Dan moet je maar op andere manieren aantonen dat je aan het urencriterium voldeed. En dat is helemaal niet zo eenvoudig.
Ten slotte moet je je ook even afvragen waarom je je uren bijhoudt. Met een schriftje doe je het maar om één reden: bewijs. Het is eigenlijk zonde dat je al die moeite enkel daarvoor doet. Door uren te registreren met een app verkrijg je veel inzicht in je werkzaamheden en op basis daarvan neem je beleidsbeslissingen, bijvoorbeeld door deeltaken uit te besteden. Je gebruikt het bijvoorbeeld ook om rechtstreeks te factureren en de administratie te automatiseren. Dergelijke voordelen verlies je wanneer je je uren in een schriftje noteert.
Urenregistratie-app geniet de voorkeur
De nadelen van het noteren van uren in een schriftje werk je met een urenregistratie-app eenvoudig weg. En al helemaal als je het ook aan facturatiesoftware koppelt. Daarom raden wij het manueel noteren van uren af. Gelukkig hoeft een urenregistratie-app niet duur te zijn. Vergelijk nu urenregistratie-apps en maak gebruik van onze handige vergelijkingstool.
De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
Inclusief facturatie
Mobiele app
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning
Projectbeheer
Incl. mobiele versie
Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!
Geen reacties
Plaats reactieEr zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!