Hoe werkt het urencriterium voor starters?

Leestijd: ongeveer 2 minuten 3 juli 2020 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

Als starter moet je veel investeren, terwijl je door het systeem van afschrijvingen nog niet meteen alle investeringen kan recupereren. Hierdoor betalen starters veel belastingen terwijl ze een lage omzet hebben. Via de startersaftrek, een verhoging van de zelfstandigenaftrek, betaal je minder belastingen. Daarvoor moet je wel aan het urencriterium voldoen. Bestaan er speciale regels voor starters? In principe niet, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen. Wij leggen het voor je uit.

1.225 uur blijft de regel

De regel is en blijft dat je in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan je onderneming moet besteden. Het maakt daarbij niet uit of je nu op 1 januari start of op 1 december. Je mag die 1.225 uur dus niet verrekenen in functie van de tijd dat je ondernemer was.

Wel is het zo dat je normaal meer tijd moet besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden, bijvoorbeeld in loondienst. Als je één van de vijf voorgaande jaren nog geen ondernemer was, hoef je als starter niet aan deze voorwaarden te voldoen. Je kan met andere woorden perfect het ondernemerschap combineren met een job in loondienst zonder je zorgen te moeten maken over het urencriterium. Wel moet je dus aan 1.225 uur in het kalenderjaar raken.

Opstarttijd telt mee voor het urencriterium

Alle uren die je aan je onderneming besteedt, tellen mee voor het bepalen van het urencriterium. Dat is niet onbelangrijk want als starter klop je vaak veel uren die je niet factureert. Als je bijvoorbeeld een marktonderzoek uitvoert, zelf je magazijn inricht of nieuwe kantoormeubelen installeert, telt dat allemaal mee voor het urencriterium. De voorwaarde is wel dat je de hoeveelheid tijd die je aan je onderneming besteedt aannemelijk moet maken. Daarom is het belangrijk om een urenregistratie-app te gebruiken en andere bewijsstukken bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan de facturen van de gekochte verf of de facturen van nieuwe meubels die je nog moet monteren. Dergelijke zaken houd je sowieso bij voor je administratie dus dat hoeft geen probleem te zijn.

Verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheid

Wanneer je aanspraak kan maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (bv. een WIA- of Wajong-uitkering) kan je onder bepaalde voorwaarden ook aanspraak maken op de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid geldt een verlaagd urencriterium. Ook wanneer je niet aan 1.225 uur per kalenderjaar zou raken, blijft het interessant om na te gaan of je aan het verlaagd urencriterium voldoet. Het verlaagd urencriterium bedraagt 800 uur per kalenderjaar. Verder gelden dezelfde voorwaarden als bij het gewoon urencriterium.

Opgelet bij samenwerkingsverbanden

Bij samenwerkingsverbanden met huisgenoten, bloed- of aanverwanten in de rechte lijn en zogenaamde verbonden personen (huisgenoten van bloed- en aanverwanten in de rechte lijn) tellen de gewerkte uren niet altijd mee.

Dat is het geval wanneer een samenwerkingsverband ongebruikelijk is én je voor minimaal 70% of meer ondersteunende werkzaamheden doet. Een gebruikelijk samenwerkingsverband is bijvoorbeeld de samenwerking tussen twee tandartsen. Als voorbeeld van een ongebruikelijk samenwerkingsverband verwijst de Belastingdienst naar een vennootschap onder firma tussen een tandartsassistent en een tandarts.

De gewerkte uren tellen in bovenstaande situatie ook niet mee wanneer de verbonden personen winst als ondernemer genieten maar jij niet. Een ondermaatschap is hier een voorbeeld van.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Tags:

startersaftrek, urenregistratie, zelfstandigenaftrek

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie