Dit moet de werkgever weten over overwerk en tijdregistratie

Leestijd: ongeveer 2 minuten 24 september 2020 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

In Nederland is overwerk niet verboden, maar wel strikt gereglementeerd. Het is niet de bedoeling dat werknemers moeten werken tot ze erbij neervallen, maar anderzijds mag er wel enige flexibiliteit worden verwacht. Voor de werkgever is het belangrijk dat hij de gepresteerde uren goed registreert. Hieronder de belangrijkste informatie.

Regels omtrent overwerk in Nederland

De Arbeidstijdenwet regelt wanneer werknemers wel en niet mogen werken. Soms hebben ze bijvoorbeeld recht op pauze of op rusttijd. De Arbeidstijdenwet zoekt daarbij een evenwicht tussen de gezondheid van de werknemer, daarom zijn er ook strengere regels voor zwangere vrouwen, en economische en praktische factoren. Ook overwerk is in de Arbeidstijdenwet geregeld.

In Nederland kan overwerk perfect plaatsvinden zonder dat er daardoor sprake hoeft te zijn van een schending van de Arbeidstijdenwet. In sommige sectoren is overwerk zelfs de normaalste zaak. Dan staat er in een cao bijvoorbeeld dat een extra kwartier om het werk af te maken niet als overwerk wordt beschouwd. Andere mogelijkheden waarbij overwerk kan plaatsvinden zijn:

  • Wanneer er geen sprake is van onvoorziene omstandigheden mag een werkgever een werknemer beperkt laten overwerken. Er geldt een maximum van 48 uur per week over een periode van 16 weken
  • Bij onvoorziene omstandigheden mag de werkgever van deze maxima afwijken
  • Wanneer overwerk niet te voorkomen is en de werkzaamheden niet kunnen wachten, is het toegestaan om langer te werken. In dat geval is het toegestaan om één keer per twee weken maximaal 12 uur te werken

Hierbij moet de werkgever wel een redelijke afweging maken met persoonlijke omstandigheden (bv. een werknemer die na schooltijd een kind moet afhalen).

Vergoeding voor overwerk

Bij overwerk dat niet op eigen initiatief van de werknemer plaatsvindt, heeft de werknemer natuurlijk recht op loon. Soms heeft de werknemer ook recht op extraatjes, zoals een hoger uurloon. Sommige cao’s maken het best ingewikkeld en voorzien pas een toeslag vanaf het overschrijden van bepaalde drempels. Dat maakt het voor de werkgever natuurlijk allemaal wat lastiger en toont aan hoe belangrijk het is om overwerk goed bij te houden. Soms is het bijvoorbeeld gewoon interessanter om een andere werknemer extra uren te laten presteren .

Voordelen van een tijd-voor-tijdregeling

Binnen een tijd-voor-tijdregeling wordt overwerk, al dan niet vrijwillig of in opdracht gepresteerd, gecompenseerd in tijd. De werknemer mag dan op een ander moment minder lang werken. Soms heeft de werknemer hier inspraak in en kan hij flexibel werken. Dan is het van belang dat de uren goed worden geregistreerd om ervoor te zorgen dat een werknemer niet te weinig maar ook niet te veel werkt.

Urenregistratiesoftware gebruiken

Het is belangrijk dat er steeds wordt gewaakt op de regels uit de Arbeidstijdenwet. Daarom moet de werkgever altijd een actueel zicht hebben op de gepresteerde arbeidstijden. Goede urenregistratiesoftware is daarbij heel belangrijk. De betere urenregistratiesoftware registreert automatisch overwerk. Die gegevens kan je natuurlijk ook gebruiken voor het betalen van vergoedingen. Houd er rekening mee dat niet alle urenregistratie-apps over een dergelijke mogelijkheid beschikt. Daarom moet je voor een goede urenregistratie software vergelijken. Maak nu de vergelijking en maak de registratie van overwerk eenvoudiger.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie