De meewerkaftrek: het belang van goede urenregistratiesoftware

Leestijd: ongeveer 2 minuten 26 augustus 2022 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

De meewerkaftrek is een fiscale tegemoetkoming voor ondernemers waarvan de partner (bijna) gratis meewerkt in de onderneming. De partner kan een vergoeding tot 5000 euro ontvangen. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Onder andere het gebruik van goede urenregistratiesoftware is aan te raden.

Voorwaarden voor de meewerkaftrek

Om in aanmerking te komen voor de meewerkaftrek dien je ondernemer te zijn en dient je fiscale partner gratis of met een vergoeding van minder dan 5000 euro in de zaak te werken. Deze vergoeding is niet fiscaal aftrekbaar, je hebt enkel recht op de fiscale meewerkaftrek.

De fiscale partner dient ook minstens 525 uren in de onderneming aan de slag te zijn en zelf dien je dan weer aan het urencriterium te voldoen. Dat wil zeggen dat je minstens 1225 uren aan de onderneming dient te besteden. Hierop bestaan er slechts een beperkt aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld in het kader van een zwangerschap. Een aanvullende eis is dat je meer tijd dient te besteden aan de onderneming dan aan andere werkzaamheden, bijvoorbeeld in loondienst.

Hoeveel bedraagt de meewerkaftrek?

Het bedrag van de meewerkaftrek is afhankelijk van het aantal uren dat de partner heeft meegewerkt. Dit dienst zoals aangehaald minstens 525 te zijn. Dan kan de meewerkaftrek worden toegepast.

Aantal meegewerkte uren Meewerkaftrek
< 525 Geen recht op meewerkaftrek
525 – 875 1,25% van de winst
875 – 1225 2% van de winst
1225 – 1750 3% van de winst
≥ 1750 4% van de winst

Belang van urenregistratie voor de meewerkaftrek

Om in aanmerking te komen voor de meewerkaftrek moet worden bewezen dat de ondernemer aan het urencriterium voldoet en dat de partner minstens 525 uren meewerkt. Het aantal meegewerkte uren van de partner dient bovendien heel concreet te worden aangetoond, want dit is bepalend voor het percentage van de meewerkaftrek. Daarom is het nodig om minstens het aantal meegewerkte uren aannemelijk te maken. Om discussies te voorkomen, is het aan te raden om een goed urenregistratieprogramma te gebruiken. Als je nog geen urenregistratieprogramma hebt, kan je maar beter een kijkje nemen in onze top 5 urenregistratiesoftware. Je vindt er meer informatie en je kan eenvoudig proefaccounts aanvragen.

Kritiek op de meewerkaftrek

De meewerkaftrek is een aftrek voor zelfstandige ondernemers in box 1. De aftrek komt dus terecht bij de zelfstandige ondernemer die er fiscaal voordeel uit haalt. De meewerkende partner raakt uit beeld bij de fiscus. De meewerkaftrek is in 1985 ingevoerd. In die tijd was het heel normaal dat echtgenotes gratis hielpen in de zaak van hun man. Tegenwoordig is dat anders en heeft onder meer de Emancipatieraad zich al verschillende keren uitgesproken tegen de regeling. Ook de toenmalige staatssecretaris van Financiën Henk Koning gaf eerder al aan dat de regeling vanuit emancipatoir oogpunt niet optimaal is. Desondanks staat het nog steeds overeind. De voordelen van de regeling zijn namelijk groot: het is voordeliger om een meewerkende partner op deze manier in te schakelen dan om de meewerkende partner in loondienst te nemen.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Tags:

meewerkaftrek, urencriterium, urenregistratie

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie