5 manieren om als zzp’er belastingvoordeel te claimen

Leestijd: ongeveer 2 minuten 6 november 2020 0 reacties

Tip: gebruik urenregistratie software voor het snel en probleemloos invoeren van uw uren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl  (2) Timechimp  (3) Watch

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is natuurlijk een mooi extraatje. Het gaat om een bedrag dat rechtstreeks van de winst mag worden afgetrokken en waarop je dus geen belastingen hoeft te betalen. Per 2020 gaat het om een bedrag van 7.030 euro en daar doe je natuurlijk al eens moeite voor. Ben je de afgelopen vijf jaar met je zaak gestart? Dan komt daar nog eens de startersaftrek van 2.123 euro bovenop.

Natuurlijk krijgt niet elke zzp’er zo’n zelfstandigenaftrek. Daar zijn nu eenmaal een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet je bewijzen dat je een ondernemer bent en dat je als ondernemer minstens 1.225 uren aan je onderneming besteedt. Het gebruik van goede urenregistratiesoftware is daardoor heel sterk aanbevolen. De soepele regels door de coronasituatie veranderen daar niks aan.

Mkb-winstvrijstelling

Heb je de benodigde uren niet behaald? Geen zorgen: ook dan heb je recht op de mkb-winstvrijstelling. In 2020 bedraagt de mkb-winstvrijstelling 14% van de winst (na vermindering met de eventuele ondernemersaftrek). De mkb-winstvrijstelling verlaagt de fiscale winst en zo ook de te betalen belasting. Er is wel een addertje onder het gras voor zzp’ers die verlies maken: de mkb-winstvrijstelling zal dan de fiscale winst verlagen, wat dan weer nadelig kan zijn.

Investeringsaftrek

Als zzp’er moet je allicht investeren in je bedrijf. Je koopt machines, printers, computers, een nieuwe auto et cetera. Dergelijke investeringen schrijf je natuurlijk af en deze afschrijvingen hebben zo al gevolgen voor je winstcijfers. Toch is er ook nog zoiets als de investeringsaftrek. Meestal zal het gaan om de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Het bedrag dat mag worden afgetrokken is afhankelijk van het geïnvesteerd bedrag. Kleine investeringen komen daarbij niet in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Geïnvesteerd bedrag (€) Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
≤ 2.400 0%
€ 2.401 t.e.m. € 58.238 28%
€ 58.239 t.e.m. € 107.848 € 16.307
€ 107.849 t.e.m. € 323.544 € 16.307 – 7,56% van het deel boven € 107.848
> € 323.544 0%

Verstandig sparen voor het pensioen

Als verstandige zzp’er denk je natuurlijk aan het aanleggen van een pensioenspaarpotje. Dat doe je echter beter niet via een spaarrekening. Dan telt de spaarrekening ook gewoon voor het eigen vermogen en dat moet je opgebruiken als je een beroep wil doen op de Tozo-regeling. Kies je daarentegen voor een pensioenfonds, dan kan je de premie als aftrekpost opvoeren en voorkom je zo’n problemen.

Slim omgaan met kosten

Ten slotte is het niet alleen belangrijk om gebruik te maken van aftrekposten, maar doet een zzp’er er ook goed aan om zijn eigen kosten onder de loep te nemen. Vaak vergeten zzp’ers sommige kosten in te boeken, zeker wanneer deze kosten ook een privédimensie hebben. Breng alle kosten in kaart en zorg dat je de kostenposten ook effectief in je administratie verwerkt.

Silvasoft urenregistratie

Silvasoft urenregistratie

De best gewaardeerde urenregistratie software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft urenregistratie software € 3,95 p/m
Ongelimiteerd
Incl. mobiele app
30 dagen gratis
(178 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl urenregistratie software € 9,95 p/m
Starter? Jaar gratis!
Mobiele app
Incl. facturatie
(2 reviews)10.0/10
TimeChimp Basic € 6,00 p/m
14 dagen gratis
Koppelingen
Mobiele app
TimeChimp Business € 10,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief facturatie
Mobiele app
TimeChimp Professional € 13,00 p/m
14 dagen gratis
Inclusief klantenportaal
Inclusief planning

Vergelijk alle urenregistratie software op prijs, reviews en functies!

Tags:

belastingvoordeel, urencriterium, zelfstandigenaftrek

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie